Tips voor een goed CV

Om kans te maken op een baan, moet je eerst worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een goed verzorgd cv is de eerste stap. Een cv is een beknopt overzicht van jouw opleiding(en), werkervaring en interesses. Veel cv’s lijken al snel op elkaar, maar als jouw cv er piekfijn uitziet, valt hij net wat meer op dan andere cv’s. Hierdoor is de kans groter dat jouw cv gekozen wordt door de lezer en uitgebreid wordt bekeken. Onderstaande tips kun je gebruiken om van jouw cv een goed cv te maken.

Opbouw van een cv


De informatie op jouw cv wordt snel gescand door de lezer. De meest gebruikelijke volgorde van een cv is als volgt:
  • Persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoonnummer(s), e-mailadres, burgerlijke staat en geboortedatum en -plaats.
  • Kort, persoonlijk profiel: verkoop jezelf in een paar zinnen. Schrijf op wat je te bieden heeft en benoem jouw sterke eigenschappen. Houd het kort en dynamisch.
  • Opleiding(en): maak een opsomming van jouw opleidingen en vermeld of je een diploma hebt behaald, exacte cijfers doen er niet toe. Zet de meest recente opleiding bovenaan en noem eventuele stageplaatsen.
  • Werkervaring: vermeld hier jouw opgedane werkervaring en begin met je meest recente baan. Vermeld ook steeds de begin- en einddatum, zodat de ervaringsduur zichtbaar is. Beschrijf welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en som eventueel de belangrijkste taken op. Vermeld hier ook of eventuele referenties beschikbaar zijn. Heb je tijdsgaten tussen verschillende banen? Leg dan uit waarom en beschrijf wat je in de tussentijd hebt gedaan.
  • Nevenactiviteiten: hier kun je beschrijven met wat voor activiteiten jij je nog meer bezighoudt, waar je interesses liggen en eventueel welke talen je beheerst.

Opmaak van een cv


Ruim 80 procent van alle cv’s is wit met een standaard opmaak en lettertype. Besteed naast de opbouw van jouw cv aandacht aan de opmaak. Je kunt jouw cv persoonlijk maken door te variëren met het design. Hierdoor krijgt jouw cv karakter en springt hij eruit. Plaats bijvoorbeeld rechtsboven aan jouw cv een pasfoto om alvast een eerste indruk te geven. Op deze manier zorg je ook voor herkenning wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Daarnaast kun je gebruikmaken van kleur, bijvoorbeeld op de achtergrond of om onderscheid tussen de verschillende onderdelen te benadrukken. Je kunt ook variëren met verschillende lettertypes en -groottes.

Inhoud van een cv


Nu je alle informatie hebt beschreven in jouw cv en er een mooie opmaak heeft, is het belangrijk om nog even een laatste check te doen. Zorg voor een duidelijk overzicht en maak jouw cv niet langer dan twee A4’tjes. Controleer of er niet te veel informatie in staat die niet relevant is voor de vacature waar je op solliciteert. Vermeld ook geen onwaarheden in jouw cv. Zorg er daarnaast voor dat jouw cv goed leesbaar is, let op het taalgebruik en controleer of er geen taal- en spelfouten in staan. Laat jouw cv eventueel door iemand anders checken.

Extra tip


Tot slot willen wij je graag nog een extra tip meegeven. Lezers zullen, nadat ze jouw cv hebben bekeken, misschien wel een poging doen om je op te zoeken op het internet. Zo kunnen ze alvast meer over je te weten komen voordat ze je uitnodigen voor een gesprek. Let dus goed op de privacy-instellingen van jouw social media-accounts en zorg voor bijvoorbeeld een nette profielfoto.

Voorbeeld CV


Een Voorbeeld CV