Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Het is zover! Uw cv en uw sollicitatiebrief hebben hun doel bereikt en u bent uitgenodigd voor het eerste gesprek. Het bedrijf waarbij u op gesprek gaat, wil natuurlijk weten waarom juist u aangenomen moet worden voor de functie. Als sollicitant wilt u dan ook het beste van uzelf laten zien en een goede indruk achterlaten. Daarnaast wilt u erachter komen of het bedrijf en de functie aansluiten bij uw capaciteiten, vaardigheden en wensen. Maar hoe verloopt een sollicitatiegesprek eigenlijk? Onderstaande tips zorgen ervoor dat u het gesprek succesvol ingaat.

Voorbereiding


De basis van een succesvol gesprek begint met een goede voorbereiding. Lees opnieuw de vacature door en bekijk nogmaals uw cv en motivatiebrief. Verdiep u in het bedrijf waarbij u op gesprek mag komen: bekijk de website, google het bedrijf zodat u weet wat er speelt, plan alvast de route, ga op zoek naar een passende outfit en vraag uzelf af of u bepaalde vragen heeft over het bedrijf of over de functie. Daarnaast is het belangrijk dat u uw eigen antwoorden voorbereidt. Om te beginnen, maakt u een analyse van de competenties en ervaringen die worden gevraagd in de vacature. Vervolgens is het goed om voor uzelf een aantal voorbeelden op te schrijven waaruit blijkt dat u over de gevraagde competenties en ervaring beschikt. Dit kan ook aan de hand van de STARR-methode. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Deze structuur wordt door selecteurs vaak gebruikt als interviewtechniek tijdens een sollicitatiegesprek.

Het gesprek


Over het algemeen heeft een kennismakingsgesprek een vast patroon: de werkgever stelt zich kort voor en vertelt iets over het bedrijf. Daarna krijgt u de gelegenheid om uzelf voor te stellen. Hierna gaat het gesprek vanzelf verder aan de hand van bijvoorbeeld de volgende vragen: Wat weet u al over de organisatie?
  • Wat spreekt u aan in deze functie?
  • Waarom denkt u geschikt te zijn voor deze functie?
  • Waarom denkt u dat u past bij dit bedrijf?
  • Wat zijn uw goede en minder goede eigenschappen?
  • Hoe zou uw beste vriend of vriendin u omschrijven?
  • Wat zou uw vorige werkgever over u vertellen?
  • Waarom moeten wij voor u kiezen?
Natuurlijk kunt u zelf ook vragen stellen in het gesprek. Bijvoorbeeld:
  • Wat heeft in deze functie de meeste prioriteit?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
  • Is het een nieuwe functie of neem ik taken van iemand anders over?
  • Zijn er bepaalde doelstellingen verbonden aan de functie?
  • Uit hoeveel mensen bestaat de afdeling waar ik terechtkom?
  • Biedt de organisatie opleidingsmogelijkheden?
Ga nog niet verder in op specifiekere zaken die eigenlijk pas besproken worden zodra duidelijk is of het bedrijf daadwerkelijk geïnteresseerd is in u. Bijvoorbeeld over het salaris, vakantiedagen, overwerken of reiskostenvergoeding.

Omgaan met zenuwen


Iedereen die op sollicitatiegesprek gaat heeft last van spanningen of zenuwen. Het is dan ook helemaal niet erg als u gesprekspartner dit ziet. Wel is het belangrijk dat u weet hoe u met zenuwen om moet gaan zodat het geen negatieve invloed heeft op het gesprek. U kunt uw zenuwen onder controle houden door:
  • u te richten op het gesprek en concentreer u op uw ademhaling zodat u zenuwen geen aandacht geeft;
  • uzelf de tijd te geven om een vraag te beantwoorden. U mag best even nadenken over een antwoord of de vraag hardop samenvatten om te controleren of u deze goed heeft begrepen;
  • standaardvragen waarvan u weet dat die gesteld gaan worden al van tevoren te voorzien van antwoorden, dit kunt u thuis oefenen;
  • aan het eind van het gesprek terug te komen op een bepaalde vraag. Wilt u later nog iets toevoegen of een antwoord anders formuleren dan kunt u dit aan het eind van het gesprek alsnog doen.

Extra tip


Zodra u aangekomen bent op de locatie van het gesprek, kan het soms even duren voordat u daadwerkelijk in de ruimte bent waar het gesprek zal plaatsvinden. Er ligt misschien vakliteratuur in de wachtkamer die kunt u doorbladeren. Of wordt u opgehaald voor het gesprek en moeten jullie samen nog een stukje lopen? Een ongemakkelijke stilte werkt dan niet prettig voor de start van het gesprek. U kunt afwachten of uw gesprekspartner een onderwerp aanhaakt en bijvoorbeeld vraagt of u de locatie makkelijk heeft kunnen vinden. Gebeurt dit niet? Dan kunt u ook zelf beginnen en vragen of ze bijvoorbeeld al lang in het gebouw zitten of zelf iets vertellen over de route naar het gebouw toe. Houd het wel luchtig. Begin niet gelijk over de vacature, maar stel vragen die gemakkelijk te beantwoorden zijn.

Hopelijk hebben bovenstaande tips u geholpen en kunt u goed voorbereid een sollicitatiegesprek aangaan!